Sporttalent van het Jaar 2018

Voor het Sportgala Houten 2018 zijn de volgende Sporttalenten genomineerd:

De Sporttalentprijs wordt uitgereikt door het Onze Lieve Vrouwe Broederschap (OLVB) en bestaat uit een prijs voor het beste sporttalent en een aanmoedigingsprijs. In deze categorie bepaalt de jury van het Onze Lieve Broederschap wie de prijs wint; hiervoor kan niet online worden gestemd.

Rik DamenRik Damen - Beachvolleybal en Zaalvolleybal  

 Leeftijd: 17 jaar
 Belangrijkste prestaties 2018:
- nationale selectie Beachvolleybal Team Nederland
- nationale selectie jeugd Oranje indoor volleybal
- speler bij Taurus Heren 1 zaalvolleybal, uitkomend in de Eredivisie
- NK indoor beachvolleybal senioren, 5e plaats

Rik, inmiddels 17 jaar oud, woont al meer dan 2 jaar zelfstandig in Den Haag. Hij moest, pas 13 jaar oud, verhuizen naar Den Haag om het full time programma van Beachvolleybal Team Nederland te volgen als jongste interne deelnemer. Als gevolg daarvan moest Rik ook zijn Havo opleiding in Den Haag gaan doen bij het Segbroek Collega, een Topsportschool. Hij zit momenteel in Havo 5, het examenjaar. Hij traint elke dag 2 x per dag met Beach Team Nederland en combineert dit seizoen dat ook met zaalvolleybal bij Taurus H1, die Eredivisie spelen. Daarvoor traint hij 2 keer per week in Houten met Heren 1 en zal op zaterdag vaak een wedstrijd spelen. Hij reist dus veel tussen Den Haag en Houten elke week, naast zijn studie.

In volleyballand zijn zijn lengte en prestaties niet onopgemerkt gebleven. Hij combineert momenteel het zaalvolleybal indoor en beachvolleybal op hoog niveau. Wat Rik bijzonder maakt is dat hij zich ondanks zijn topsport mentaliteit en zijn toptalent uitermate sociaal opstelt naar jongere spelers of spelers van minder niveau binnen de club. Moeiteloos speelde hij afgelopen jaren met C, B of A-jeugd talenten mee waar hij met kop en schouders letterlijk en figuurlijk bovenuit stak. Hij blijft oer-Hollands met beide benen op de grond staan en motiveert en stimuleert zijn mede teamgenoten als inspirator. Hij respecteert inzet en presteren van jeugdige collega’s van zijn leeftijd met minder talent net zo intens als mede topsport talenten.


Anouk van Maren Kidstrophy DSC 0445 Anouk van Maren - Skiën
Leeftijd: 10 jaar
Belangrijkste prestaties 2018:
- Winnaar internationaal ‘Lowland Championships’ --> Deelname is alleen mogelijk op uitnodiging van de Nederlandse Skivereniging. De beste skiërs uit België, Nederland, Engeland, Denemarken en Luxemburg worden uitgenodigd.
- Tweede op de ‘Kidstrophy’ in Oostenrijk --> het grootste internationale ski-event voor kinderen onder de 14 jaar. Er deden 14 landen mee en 59 deelnemers in haar categorie.
- Derde op de combi van het Nederlands Jeugd Kampioenschap in Oostenrijk --> Dit kampioenschap is voor de categorie U12 (onder twaalf), maar tijdens haar deelname was Anouk pas 9 (U10). Zij heeft zich desondanks gekwalificeerd, namelijk op basis van haar resultaten in het skiseizoen. Anouk stond het hele seizoen eerste op de Nederlandse ranglijst.
- Nederlands Jeugd Kampioen Aspiranten Indoor

Anouk heeft zich ‘vanuit het niets’ en in zeer korte tijd naar een fors aantal podiumplekken geknokt. Dat gaat niet vanzelf. Ze traint 4,5 uur per week met Snowsports Academy Racing bij SnowWorld. Op woensdag in Zoetermeer en op zaterdag in Landgraaf. Bovendien traint ze 11 weken in de Oostenrijkse sneeuw en volgt zij conditietrainingen bij Snowsports Academy Racing. In het afgelopen seizoen bond Anouk de ski’s 180 dagen onder, ofwel om te trainen, ofwel om een wedstrijd te skiën. Anouk hoopt dit jaar de NOC*NSF-status te behalen, zodat ze ook als middelbare scholier de tijd krijgt om te trainen. 

In 2016 heeft Anouk de overstap gemaakt naar de wedstrijdsport en traint ze bij Snowsports Academy Racing. Sindsdien gaat het (heel letterlijk) hard; hoewel Anouk meestal de jongste deelnemer is, stond ze in 2018 op bijna alle nationale én internationale wedstrijd podia. Dat lukt haar door een mix van talent, de drive om zich continu te verbeteren, een gezonde winnaarsmentaliteit en opofferingsbereidheid. Verjaardagsfeestje of ander leuk uitje? Als ze kan, is ze erbij, maar als er een wedstrijd op het programma staat, verleent ze die voorrang.

Bram van BattumBram van Battum - Hockey

Leeftijd: 17 jaar
Belangrijkste prestaties 2018:
- In de periode mei/juni tijdens de voorbereiding op de Champions Trophy opgenomen in de trainingsgroep van het Nederlands elftal en hiermee ook enkele oefen-interlands gespeeld, o.a. tegen Olympisch kampioen Argentinië
- In juli met Nederlands Jongens A (U18) naar het Europees Kampioenschap voor U18 landenteams en daar als vaste waarde in het team de zilveren medaille behaald
- Een jaar vervroegd opgenomen in de selectie van Kampong H1, landskampioen van de afgelopen 2 jaar, met af en toe een basisplaats
- Een jaar vervroegd (qua leeftijd) opgenomen in de trainingsgroep van Jong Oranje (t/m 21 jaar)
- Geselecteerd voor de trainingsstage van Jong Oranje naar Valencia. Jong Oranje bereidt zich voor op het Europees Kampioenschap wat in juli 2019 wordt gehouden in Valencia.

Bram trainde tot aan het voorjaar 5 keer in de week en vanaf het voorjaar 6 keer per week: Dit voltrekt zich conform een strak schema waarbij hockey ook nog gecombineerd wordt met zijn tweetalige VWO-opleiding aan het Cals College in Nieuwegein. Dinsdag traint hij 2 keer overdag met Jong Oranje, maandag- en woensdagavond traint hij met zijn eigen team (veld- en krachttraining), donderdag overdag een dubbel training met Kampong Heren 1 (of Oranje) en dan vrijdagavond weer met zijn eigen team. En daar komt dan nog een wedstrijd op zaterdag en/of zondag bij. Ergens tussendoor vind Bram nog tijd om (op eigen kosten) geregeld naar de sportschool te gaan. Daar werkt hij extra aan zijn fysiek, tegenwoordig een voorwaarde om de absolute top te bereiken en er te kunnen blijven, en dan met name op de vanuit de coachingsstaf aangegeven punten.

Bram krijgt dit allemaal voor elkaar omdat hij – naast dat hij een getalenteerd en gedreven hockeyer is – ook  zeer gedisciplineerd met zijn tijd omgaat. Hockeyen en studeren volgens een strak schema, waarin hij ook nog plaats vindt voor ontspanning met vrienden. Voor zijn trainingen en wedstrijden bij Kampong en de Oranjeteams reist Bram met zijn zelf bij elkaar gespaarde brommer op en neer naar Utrecht. Indien nodig regelt hij vervoer naar trainingen of wedstrijden elders in het land. Zijn persoonlijke hockeymaterialen (sticks, tassen, handschoenen) krijgt hij van zijn sponsor Osaka, maar die afspraken zijn ook iets wat hij zelf heeft geregeld.

Bram is door dit alles inmiddels een voorbeeld voor veel jeugdige hockeyers, bij zowel Kampong, HC Houten en zelfs ook al andere clubs in de regio. Al straalt hij dat van nature niet zelf uit en zal hij zichzelf niet op de voorgrond zetten. Hij wordt geregeld uitgenodigd om hockeyclinics te verzorgen en ondanks zijn drukke schema maakt hij gelukkig nog geregeld tijd vrij om de jeugd niet alleen een leuke dag te geven, maar ze ook te inspireren om het beste uit zichzelf te halen.